Jste zde

Domů » Silvretta

Galtür

Obec Galtür a její okolí

Galtür je obec s necelou tisícovkou obyvatel v tyrolském okrese Landeck v Rakousku. Díky své poloze v Alpách je jejím hlavním zdrojem příjmů cestovní ruch. Od 22. dubna 1997 je dokonce prvním oficiálním klimatickým lázeňským místem v Tyrolsku.

Vesnička leží v zadní části Paznaun, mezi Silvrettou na jihu a horskou skupinou Verwallgruppe na severu, na hranici s Vorarlberskem. Roku 1953 byla otevřena mýtná vysokoalpská silnice Silvretta-Hochalpenstraße, která spojuje Paznaun s Montafonem ve Vorarlbersku.

Mezi největší zajímavosti v obci patří katolická farnost a poutní kostel Narození Panny Marie, kaple sv. Martina v Tschafeinu a Alpinarium.

Alpinarium vzniklo po lavinové události v zimě roku 1999 jako klíčová součást 345 metrů dlouhé a 19 metrů vysoké ochranné zdi. Kombinace ochranné zdi a výstavních prostor činí z Alpinaria opravdu výrazné architektonické dílo. Najdete zde muzeum, výstavy, 220 m² velkou umělou lezeckou stěnu, kavárnu, internetovou místnost i zasedací místnosti.

Lyžařský areál Galtür nabízí 8 vleků a 40 km upravených sjezdovek, které jsou rozmístěné v nadmořské výšce 1.635 – 2.297 metrů. K dispozici je 1 lanová dráha, 3 sedačkové lanovky, 5 lyžařských vleků a také pojízdné koberce.

Kromě 4 km modrých, 24 km červených a 12 km černých sjezdovek je možné vyzkoušet i 20 km tratí v hlubokém sněhu. Samozřejmostí je lyžařská a snowboardová škola, a večerní lyžování na 2,2 km dlouhé osvětlené sjezdovce. Využít můžete také osvětlené ledové kluziště a pro běžkaře je nachystáno 74 km bílých stop.

Lyžařský areál Galtür je obzvláště vhodný pro rodiny s dětmi, s garancí sněhu od začátku prosince do konce dubna. Nejvýše položená lyžařská oblast v tyrolském Paznaun, Silvapark, nabízí výborné podmínky pro lyžování, snowboarding, freeride i běžky.

Středisko v srdci pohoří Silvretta, obklopené četnými "třítisícovkami" je známé daleko za hranicemi Rakouska. Pod názvem Silvapark je lyžařské středisko představováno od zimní sezóny 2007/08, lyžování v tyrolských Alpách je tady skutečně nezapomenutelným zážitkem.

Zimní zvláštností je možnost vydat se v rámci "skisafari" se zkušeným průvodcem z údolí Paznauntal přes Bielerhöhe a sjet na lyžích do Montafonu. Nahoru se na paznaunerské straně dostanete rolbou s připojeným tažným lanem. Zpáteční cesta je možná lanovou dráhou Vermuntbahn v Partenen, a pak autobusem k nádrži Silvretta.

Také v letních měsících zde můžete vyzkoušet mnoho sportovních aktivit. Připraveno je více než 250 km pro pěší turistiku, nordic walking trasy, několik horských chat, 36 značených tras pro horská kola v Silvretta-Mountainbike-Areně, přírodní lezecká stěna, tenisové kurty, hřiště na plážový volejbal nebo dětské hřiště. Na Bielerhöhe u nádrže Silvretta se provozuje nejvýše položená lodní linka v Evropě.

Geografie: 

Místo

Alpinarium, Galtür 46° 58' 4.5624" N, 10° 11' 1.644" E
Location

Tyrolsko na Facebooku