Jste zde

Domů » Zima » Zábava, akce

Innsbruck

Část města Innsbruck

Innsbruck je hlavním městem rakouské spolkové země Tyrolsko. Nachází se v údolí řeky Inn, u alpské tranzitní cesty Brenner (pro auta a vlaky) do Jižního Tyrolska v Itálii.

Název města je odvozen od řeky Inn a mostů přes řeku (most se řekne německy Brücke). Innsbruck je s přibližně 120 tisíci obyvateli páté největší město v Rakousku, po Vídni, Grazu, Linzi a Salzburgu.

Nejdůležitějším zdrojem příjmů je pro město cestovní ruch. Díky mnoha budovám z doby vlády císaře Maxmiliána I. Habsburského, jedinečné poloze uprostřed tyrolských hor, a v neposlední řadě díky rozsáhlé sportovní nabídce, je oblíbeným výletním cílem pro turisty z celého světa.

Ve Starém městě můžete obdivovat světově proslulý gotický arkýř "Zlatá stříška" (Goldenes Dachl), dóm svatého Jakuba, císařský zámek (Hofburg) nebo kostel Hofkirche, uvnitř kterého jsou umístěny bronzové sochy v nadživotní velikosti, obklopující hrob císaře Maxmiliána.

Mnoho turistů sem také přijíždí na úspěšné akce jako je třeba taneční festival Tanzsommer, slavnosti staré hudby anebo zámecké koncerty na zámku Ambras. Velmi populární, a to zejména u návštěvníků z Itálie, jsou vánoční trhy a silvestrovské oslavy.

Innsbruck také opakovaně hostil významné sportovní akce, Tyrolsko je totiž tradičně známé díky zimním sportům. Na skokanských můstcích Bergiselschanze se od roku 1952 každoročně koná Turné čtyř můstků.

S několika přestávkami se tady od roku 1994 téměř každý rok pořádá Air & Style Contest, jeden z největších snowboardových festivalů freestyle v Evropě. V roce 2005 město hostilo mezinárodní zimní hry studentů, zimní univerziádu a ve stejném roce bylo společně s Vídní dějištěm Mistrovství světa v ledním hokeji.

K největším sportovním akcím ovšem patřily zimní olympijské hry v letech 1964 a 1976, jediné v Rakousku. V roce 2012 se zde konaly rovněž první zimní olympijské hry mládeže.

Pořádají se zde ale i soutěže v letních sportech. Na místním stadionu Tivoli se spolu s dalšími hostitelskými městy v Rakousku a Švýcarsku konalo mistrovství Evropy ve fotbale 2008.

O tři roky později bylo tyrolské hlavní město spolu s Vídní a dvěma českými městy, Prahou a Libercem, hostitelem evropského volejbalového šampionátu.

Innsbruck - gotický arkýř "Zlatá stříška"
Autor: pilot_micha
Innsbruck - triumfální oblouk
Autor: pilot_micha

Místo

Dóm svatého Jakuba, Innsbruck 47° 16' 10.182" N, 11° 23' 39.3144" E
Location

Tyrolsko na Facebooku