Jste zde

Domů » Tuxské Alpy

Innsbruck a skiareály, 1. část

Tyrolsko - část hory Patscherkofel
Autor: kopretinka

Nádherná kulisa hor, městská atmosféra a pestrá kulturní nabídka, to vše si můžete spojovat s rakouským městem Innsbruck. Jen několik kilometrů od řeky Inn a od tohoto tyrolského hlavního města se návštěvníkům nabízí ta nejlepší zimní zábava.

Celkem 9 lyžařských oblastí je součástí rozsáhlého areálu zimních sportů Olympia SkiWorld. Jsou to Nordpark - Seegrube, Patscherkofel, Axamer Lizum, Glungezer, Schlick 2000 a Stubaier Gletscher im Stubaital, Kühtai, Rangger Köpfl bei Oberperfuss a Mutterer Alm.

S výjimkou Nordparku přímo nad městem jsou všechny lyžařské areály vzdálené jen kousek od města autem nebo se tam můžeme dostat bezplatně a pohodlně místními skibusy za pouhých 15 až 30 minut.

Nordpark - Seegrube

Do skiareálu Nordpark - Seegrube se dostanete určitě nejrychleji. Hned na okraji staré části města totiž začíná lanovka Nordkettenbahn, s jejíž pomocí se asi během 20 minut přesunete z města do samého středu malého lyžařského areálu.

Pod vrcholkem Seegrube, který má mezi snowboardisty z celého světa přímo znamenitou pověst, vedou přehledné lyžařské sjezdovky lehčího, až středně obtížného typu, kam vedou i dva vleky. Sjezdovka hned u restaurace Seegrube slouží díky svému rovnému povrchu jako "výcvikový prostor" pro lyžařské nováčky.

Pokud byste ale chtěli vyzkoušet část, kam vede lanovka Nordkettenbahn, tedy až na Hafelekar, měli byste mít na paměti, že tato část lyžařského areálu je určena jen pro ty opravdu zkušené lyžaře. Strmé svahy na Hafelekaru a sjezdovky kolem Seegrube jsou totiž velmi náročné.

Patscherkofel

Jižně od města se nachází městečko Igls a skiareál na vrcholku Patscherkofel (2.246 metrů). Zdejší sjezdovky jsou převážně mírného až středního stupně obtížnosti a v některých úsecích vedou skutečně překrásnou zalesněnou krajinou.

Díky tomu, že je jen pár kilometrů vzdálený jižně od tyrolského hlavního města, se z něj stala "domovská" hora tohoto města. Na vrcholku je umístěn stejnojmenný vysílač.

Vrcholek je od roku 1929 spojen lanovou dráhou Patscherkofelbahn s městečkem Igls. Z Innsbrucku se k její dolní stanici dostanete tramvají číslo 6 nebo autobusovou linkou J. Od horní stanice lanovky vede směrem na východ východě pěší trasa "Zirbenweg" přes jeden z největších a nejstarších borovicých porostů v Evropě.

Nejvýše položená botanická zahrada v Rakousku - Innsbrucker Alpengarten - se nachází asi pět minut od horní stanice lanovky. Dva hektary rozlehlý areál je domovem 400 různých druhů rostlin, z nichž mnohé jsou pod přísnou ochranou.

Během zimních olympijských her v letech 1964 a 1976 probíhaly na Patscherkofelu soutěže v alpském sjezdovkém lyžování a v Iglsu se zase konaly bobové a sáňkařské soutěže. Franz Klammer tady vyhrál v roce 1976 zlatou medaili ve svém legendárním sjezdu.

Glungezer

Vesnička Tulfes leží jihovýchodním směrem a její domovská lyžařská hora nese název Glungezer. Kromě příjemného sjezdového lyžování v oblasti lesů a útulných horských chat tady láká zimní rekreanty skvělá sjezdovka o délce 7 km, která překonává výškový rozdíl více než 1.800 m.

Tyrolsko - část skiareálu Glungezer
Geografie: 

Místo

Igls 47° 13' 51.0492" N, 11° 24' 33.6204" E
Location

Tyrolsko na Facebooku