Jste zde

Domů » Kitzbühelské Alpy

Kitzbühelské Alpy, 1. část

Kitzbühelské Alpy

Kitzbühelské Alpy jsou skupinou pohoří ve východních Alpách, a zároveň částí v západní části břidlicové zóny. Vypínají se v rakouských spolkových zemích Tyrolsko a Salcbursko, přičemž k Tyrolsku jich patří zhruba dvě třetiny. Ve směru východ - západ mají rozlohu asi 80 km na délku a 25 - 35 km na šířku. Nejvyšší horou je Kreuzjoch na jihozápadě, která se tyčí do nadmořské výšky 2.558 m. Na východě se hladké horské štíty snižují do nadmořské výšky 2.300 až 2.000 metrů.

Alpy jsou v létě ideální místem pro pěší turistiku a v zimě zase třeba pro lyžování. Jak v Tyrolsku, tak i v Salcbursku, narazíte na četná rozsáhlá lyžařská střediska. Geologickým pokračováním tohoto horstva je pak na východě pohoří Dientener Berge. Oběma těmito pohořími probíhá ve směru východ - západ vysokohorská pěší trasa Pinzgauer Höhenweg. Kitzbühelskými Alpami jinak vede mnoho opravdu skvělých tras pro túry na lyžích, za zmínku stojí také trasa Saalachtaler Höhenweg mezi městy Leogang a Saalfelden.

Pohoří sousedí s následujícími alpskými horskými skupinami:
• Kaisergebirge (sever)
• Loferer Steinberge (severovýchod)
• Leoganger Steinberge (severovýchod)
• Salzburger Schieferalpen (východ)
• Glocknergruppe (jihovýchod)
• Granatspitzgruppe (jih)
• Venedigergruppe (jih)
• Zillertalské Alpy (jihozápadn)
• Tuxské Alpy (západ)
• Rofangebirge (severozápad)

Kitzbühelské Alpy zaujímají plochu mezi údolím Zillertal na západě a Zellským jezerem (v Salcbursku) na východě. Na jih od Kitzbühelských Alp se rozprostírá průsmyk Gerlospass, a následně údolí Salzachtal, ze skupiny pohoří Venedigergruppe. Hranice se táhne Salzachtalem až ke středisku Bruck, kde se stáčí na sever směrem na Zell am See a pokračuje až na Saalach a Saalfelden. Severní hranice vede od východu na západ od Saalfeldener Becken přes údolí říčky Leoganger Ache až k průsmyku Grießenpass, odtud přes Pillerseetal, Leukental a Sölllandl až do Wörglu a Kufsteinu. Severozápadní hranice probíhá údolím Inntal, mezi obcemi Wörgl a Jenbach.
Řeka Kitzbühel Ache dělí Kitzbühelské Alpy na východní Glemmtalské Alpy (Salcbursko) a západní Kelchsauerské Alpy.

Hlavními horskými vrcholy jsou Salzachgeier (2.469 m), Kröndlhorn (2.444 m), Grosser Rettenstein (2.366 m), Geißstein (2.363 m), Wildseeloder (2.118 m), Grosser Beil (2.309 m), Grosser Galtenberg (2.425 m), Hohe Salve (1.828 m), Hahnenkamm u Kitzbühelu (1.712 m) a Schmittenhöhe (1.965 m). Oblíbenými výletními cíly jsou na okraji Inntalu zejména Pölven (1.595 m) a Gratlspitz (1.899 m).
Oblast Kitzbühelských Alp se skládá z regionů St. Johann in Tirol, Kitzbühel a okolí, Pillerseetal, Brixental, Wildschönau a Alpbach.

Místo

Saalfelden 47° 25' 36.9984" N, 12° 50' 28.2192" E
Location

Tyrolsko na Facebooku