Jste zde

Domů » Samnaun

Samnaun

Horská skupina Samnaungruppe
Autor: bookhouse boy

Horská skupina Samnaun je podskupinou rakouských centrálních Alp uvnitř Východních Alp. Část těchto hor se nachází v rakouské spolkové zemi Tyrolsko a část pak ve švýcarském kantonu Graubünden.

V pohoří objevíte několik velkých lyžařských středisek a části této horské skupiny jsou hojně využívány i pro horskou turistiku v létě. Navzdory těmto faktům se zde ale stále najdou prapůvodní a izolované horské oblasti.

Vypíná se tu i několik "třítisícovek". Ale nějaké zalednění většího rozsahu, jako je tomu v sousedním pohoří Silvretta, byste zde hledali marně. Svoje pojmenování pohoří získalo od stejnojmenné švýcarské vesnice Samnaun, která se nachází v jediném obývaném údolí zmíněného pohoří.

Sousední hory a hranice

Pohoří hraničí s následujícími horskými skupinami Alp:

• Lechtalské Alpy (na severu)
• Ötztalské Alpy (na východě)
• Sesvenna (na jihu)
• Silvretta (na západě)
• Verwall (na severozápadě)

Na severu vytváří hranici údolí Paznaun (řeka Trisanna) od Ischglu do Wiesbergu. Tam pokračuje jako hranice říčka Sanna až k Landecku v Tyrolsku. Na východě a jihovýchodě tvoří hranici řeka Inn od Landecku až k soutoku s řekou Brancla.

Na jihozápadně vede hranice podél řeky Brancla až k soutoku s řekou Inn (Val Sinestra) a pokračuje přes Val Chöglias k průsmyku Fimberpass. Odtud pak vede hranice dolů do údolí Fimbertal, k horské chatě Heidelberger Hütte. Na západě tvoří hranici údolí Fimbertal, a vede od Ischglu až k Heidelberger Hütte.

Horský průsmyk Fimberpass spojuje pohoří se Silvrettou.

Podskupiny

Průvodci Alpského spolku dělí pohoří do tří podskupin. Tyto podskupiny nemají své vlastní označení a jsou pouze definovány jejich hranice.

• Severní hřeben mezi Landeckem a horou Flathjoch: V této části pohoří se vypínají třítisícovky Hexenkopf a Furgler.

• Oblast mezi Flathjochem a Zeblasjochem: Jedná se o střední část pohoří s třítisícovkami Vesulspitze a Bürkelkopf.

• Jižní část pohoří na jih a východ od Zeblasjochsu: Tato část se téměř výhradně nachází ve švýcarském kantonu Graubünden a tyčí se tu hora Muttler, vůbec nejvyšší hora v pohoří Samnun, stejně jako některé další třítisícovky.

V pohoří se nachází dohromady asi 140 pojmenovaných horských vrcholů s výškovou kótou. Z nich jsou však pouze Furgler (3.004 m) a Bürkelkopf (3.033 m) dostatečně prozkoumány.

Dálkové trasy pro pěší turistiku

Zentralalpenweg 02, jedna z 10 rakouských dálkových tras, také vede přes pohoří Sanmaun. Tato stezka prochází částí centrálních Alp dvěma alternativními trasami.

Lehčí alternativní trasa (úsek 18.1) začíná u obce Prutz am Inn. Odtud pokračuje přes Serfaus, St. Zeno, Furglerjoch a Medrigjoch do obcí See, Kappl a Ischgl v Paznauntalu.

Vysokohorská alternativní trasa (trasa 18.2) pak vede pohořím u Pfundu v Inntalu. Odtud vede cesta přes Lafairs a Tschupbach do St. Zeno a odtud pokračuje dále, jako v případě trasy 18.1.

Lyžařská střediska

V rámci tyrolské části pohoří Samnaungruppe jsou rekreantům k dispozici tyto lyžařské areály:

• Silvretta Skiarena: Nalézá se v okolí městečka Ischgl, jde o velký lyžařský areál se třemi téměř paralelními přibližovacími lanovkami.

• Medrigjoch - See: Nachází v údolí Paznauntal, u městečka See, a je to menší rodinné lyžařské středisko.

• Komperdell: Narazíte na něj poblíž městeček Fiss a Serfaus nad údolím Oberinntal. Je to větší lyžařský areál s lanovkami spojujícími několik údolí.

Geografie: 

Místo

Heidelberger Hütte, Samnaun 46° 54' 35.2836" N, 10° 15' 34.8696" E
Location

Tyrolsko na Facebooku