Jste zde

Domů » Stubaiské Alpy

Skiareál Kühtai, 1. část

Kühtai - lyžařská sjezdovka
Autor: boernsten

Poloha

Zimní sportovní středisko Kühtai se nachází ve Stubaiských Alp u průsmyku Kühtaisattel, mezi údolím Nedertal na západě a Sellraintal na východě. Patří k obci Silz v tyrolském okrese Imst, asi 30 km od Innsbrucku. Místo se nachází v nadmořské výšce asi 2.020 metrů a je tak jedním z nejvýše položených lyžařských středisek v Rakousku.

Historie

Původně zde stával dvůr Chutay (Kuhalm), který byl poprvé zmíněn kolem roku 1280, kdy byl v držení hrabat z Tyrolska. Arcivévoda Leopold V. nechal dvůr v roce 1622 přestavět na lovecký zámeček a o 2 roky později byla vybudována cesta ze Sellrainu.

Již ve 30. letech 19. století se v oblasti začali objevovat první horolezci a letní rekreanti. Lovecký zámeček tak byl koncem 19. století přeměněn na zámecký hotel. Na začátku 20. století se zde objevili první lyžaři a roku 1909 bylo místo otevřeno jako lyžařské středisko.

Po druhé světové válce se Kühtai rychle rozrostl do hotelové vesničky a dnes je populární turistickou a lyžařskou destinací. Jako součást zimních olympijských her mládeže 2012 se zde konaly snowboardové a freestylové závody.

Lyžování

V průsmyku stojí hotel, jakoby přímo na sjezdovce, a proto tady mohou lyžaři a snowboardisté vyrážet na trať doslova od vstupních dveří. Skiareál se zaměřuje především na pobyt rodin s dětmi, malí lyžaři zde mají k dispozici svůj Kidsclub, zatímco ti velcí se mohou prohánět na lyžích po obou stranách průsmyku.

Nadmořská výška garantuje perfektní sjezdovky až do pozdního jara. Lyžařské vleky tady tvoří jakýsi lyžařský kolotoč na většinou mírných a středně obtížných svazích. Překrásné lyžařské zatáčky se dají kroužit např. na krásně kopcovitých svazích č. 6 a 6a v oblasti lanovky DreiSeenBahn.

Děti se ve zdejším kompaktním a snadno zvládnutelném lyžařském terénu rozhodně neztratí. Ti nejmenší a začátečníci se mohou soustředit hlavně na rovné úseky u lyžařských vleků s "kouzelným kobercem“ – Wunderteppich, u Babyliftu či u lanovky StartBahn. V dětském klubu Kidsclub se vám zase postarají o děti již od 2 let věku.

Ovšem ani ti opravdu zdatní a zkušení lyžaři tady nepřijdou nijak zkrátka. Pro takovéto typy zimních sportovců se zde otevírá výzva v podobě jízdy na boulích (sjezdovka 7 b) u lyžařského vleku na horu Wiesenberg a černá sjezdovka č. 14 u lanovky Hohe-Mut-Bahn, stejně jako i několik severních svahů poblíž vleku na Gaiskogel. Tam panují opravdu skvělé sněhové podmínky a bývá tam obvykle i ten nejlepší prašan.

Kühtai - horská krajina
Autor: boernsten
Geografie: 

Místo

Kühtai 47° 12' 48.7872" N, 11° 1' 20.4312" E
Location

Tyrolsko na Facebooku