Jste zde

Domů » Vysoké Taury

Skiareál Grossglockner Resort Kals-Matrei

Pohled na vrchol Grossglockner, Tyrolsko
Autor: foto11gen

Nad největší lyžařskou oblastí ve Východním Tyrolsku "trůní" mocný vrchol Grossglockner.

Je to opravdu majestátní panorama, které vítá lyžaře ve skiareálu Resort Kals-Matrei.

Mnoho sjezdovek nabízí úchvatný pohled až na 60 "třítisícovek", zejména na "krále" pohoří Vysoké Taury (Hohe Tauern) - Grossglockner.

S výškou 3.798 metrů je to zároveň nejvyšší hora v celém Rakousku.

Pestrá nabídka sjezdovek je z městečka Matrei i z Kalsu velmi dobře přístupná. Lyžařské svahy dosahují až do nadmořské výšky téměř 2.600 metrů.

Ve skiareálu je celkem k dispozici je 16 moderních lanovek a vleků, které vás vyvezou na 37 kilometrů sjezdovek (8,5 km modrých, 22,5 km červených, 6 km černých) a 5 km skiroute, a to jak z Kaisu tak i z Matrei.

Pokud chcete lyžovat přímo pod Grossglocknerem, měli byste zvolit přístup z Kalsu. Lanovkami Figolbahn a Blauspitzbahn se dostanete až k Blauspitze (2.575 m), okdud je to již není daleko od nejvyšší hory Rakouska.

Speciálně pro zkušené lyžaře jsou zde skvělé svahy, jako například sjezdovka č. 17 v červeně i černě značené verzi. Začátečníci najdou v Kalsu několik vleků, které jsou ideální pro jejich první obloučky.

Kromě toho je na straně u Matrei výběr z mnoha modře značených sjezdovek - například číslo 2 a 10, které slibují lyžařskou zábavu pro celou rodinu. U horní stanice vleku Landen je také dětský areál s kouzelným kobercem.

Pokročilí lyžaři zase mohou vyrazit na sjezdovky kolem vleků Cimaross, Happeck a Goldried. Pro snowboaristy je k dispozici snowpark u horní stanice lanovky Happeck.

Již před lety byl oceněn Grossglockner Resort Kals-Matrei jako "Rakouská rodinná lyžařská oblast s nejlepším poměrem cena-výkon". To platí i dnes, protože pro děti do 6 let je lyžování zdarma, pro mládež 6-18 let je cena skipasu snížena o polovinu.

Středisko je tak dobře známé především mezi rodinami s dětmi. V Kalsu je několik cvičných lyžařských vleků a svahy nad Matrei jsou převážně modře značené.

Navíc jsou tu připraveny dětské lyžařské školy a u horní stanice lanovky Goldried I je velkorysý prostor pro ty nejmenší lyžaře s kouzelným kobercem a s místností pro zahřátí.

Pokud jste již zkušení lyžaři, měli byste se vydat na černou sjezdovku z Blauspitze nebo na svahy kolem lyžařského vleku Cimarosslift.

U jeho horní stanice na vás také mimochodem čeká skutečný gurmánský zážitek: Adler-Lounge. Nejenže nabízí nádherný výhled na okolní hory, ale je také nejvýše položeným podnikem v Rakousku, oceněným kuchařskou čepicí (tzv. Haubenlokal).

Celkem je v lyžařském středisku k dispozici 9 aprés-ski barů, a 13 horských chat a restaurací. Oblíbená jsou například Figolalm a Bergrestaurant Glocknerblick. Také moderní horská restaurace Blauspitz nabízí chutné jídlo a skvělý výhled.

Vzhledem ke své poloze je lyžařský areál obdařen velmi vysokou jistotou přírodního sněhu. Ale i při nedostatku sněhových srážek může být většina svahů uměle zasněžována.

Krásná krajina Východního Tyrolska je ideální pro dlouhé zimní procházky a túry. Pěkné turistické stezky vedou třeba cestě z Kalsu přes údolí Ködnitztal k Lucknerhausu, nebo podél potoka Kalserbach do Lany a Pradellu.

Pro romantiky jsou připravené jízdy kočárem v původní, zasněžené přírodě daleko od masové turistiky. Sáňkařské dráhy v regionu zase zaručují zábavu pro celou rodinu. Kdo se nebojí pěšího výstupu, může pak svištět po 3,9 km dlouhé sáňkařské dráze Bodenalm.

Geografie: 

Místo

Dolní stanice lanovky v Matrei 46° 59' 25.9152" N, 12° 32' 37.1364" E
Location

Tyrolsko na Facebooku